هفته گذشته عکسی از درختان قطعشدۀ کاخ سعدآباد منتشر شد که با واکنشهایی مواجه شد، براساس بررسیهای صورت گرفته، در بخشهایی از باغ سعدآباد، تعداد زیادی تنۀ قطعشده درخت مشاهده میشد که بسیاری از آنها کهنه و سیاه شدهاند و به نظر میرسید در گذشتههای دورتر قطع شدهاند، که البته دلیل قطع آنها نیز مشخص نیست. با جستوجوهای بیشتر، اما حدود ۱۶ تنۀ جدید قطعشده درخت در این مجموعه شناسایی شد. این درختها در نزدیکی «کاخ ملت» (سفید)، در مسیر «کاخ سبز» و در محدوده «موزه آب» قابل مشاهده است. روی برخی تنههای قطعشده در مسیر دسترسی موزه آب و کاخ سبز نیز با گِل پوشانده شده است که شناسایی آنها را دشوار میکرد. همچنین بُرادههای چوب در اطراف بسیاری از تنهها، از قطع به تازگی این درختان حکایت دارد.
روابط عمومی مجموعه سعدآباد پیشتر عکس منتشرشده از درختان قطعشده باغ سعدآباد را «به جمعآوری تنههای رهاشده ناشی از خشکهگیری سال گذشته» مربوط دانسته بود و اظهارات مطرحشده درباره این ماجرا را با این توضیح که «با توجه به سقوط یک درخت خشکیده سعدآباد روی یک شهروند و متعاقبا شکایت قضایی وی علیه سعدآباد، شرکت مجری اداره فضای سبز محوطه سعدآباد را مکلف به هرس تنههای «خشکیده»، «قارچی» و «آفتزده» کرد که به دلیل کج شدن روی سر عابرین، هر لحظه جان مردم را تهدید میکند» تکذیب کرده بود.
در همین زمینه مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران در خصوص قطع درختان در سعد آباد و چند نقطه دیگر تهران نیز گفت: وقتی درختی دچار آفت میشود ممکن است سقوط کند و به جان و مال مردم آسیب برساند؛ لذا قبل از روی دادن چنین حادثهای قطع میشود؛ اما متاسفانه در برخی رسانهها از این موضوع به عنوان دست آویزی استفاده میشود و به دروغ اعلام میشود که درختان در حال قطع شدن هستند. این در حالیست که سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران با این حجم از تلاشی که برای حفظ درختان میکند چگونه میتواند درختان را قطع کند. آقای مختاری مدیرعامل سازمان پارکها جانش به این درختها وصل است و برای حفظ این درختان شبانه روزی تلاش میکند. قطعا درختی که ممکن است سقوط کند و آسیب به بار بیاورد قطع خواهد شد. همچنین این درختان عمری دارند و آنها نیز از هوای آلوده استنشاق میکنند و عمرشان کم میشود.
همچنین ناصر امانی عضو دیگر شورای شهر در تذکر پیش از دستور خود در جلسه شورای شهر تهران بیان کرد: بر اساس قانون هر گونه جابجایی، سربرداری و قطع درختان نیازمند اخذ مجوز از کمیسیون ماده ۷ است و در قانون به صراحت اعلام شده است که اگر مجموعهای این مجوز را از کمیسیون ماده ۷ اخذ نکرده باشد شهرداری میتواند از این اقدام جلوگیری کرده و با آنها برخورد کند.
سید حسین علوی آزاد مدیر مجموعه فرهنگی کاخ سعد آباد هم در توضیح این موضوع گفت: هیچ درختی در سعدآباد قطع نشده است. تصاویر جعلی که تحت عنوان بریدن درختان کاخ سعد آباد منتشر شد، صرفا تنههایی است که از سالهای گذشته در رودخانه دربند، ریخته شده بودند.
مدیر مجموعه فرهنگی کاخ سعد آباد گفت: این الوار میتوانستند مانند سیل امام زاده داوود منجر به حادثه شوند و جان مردم را به خطر بیندازند. این الوار که از سال های گذشته در حاشیه رودخانه دربند افتاده شده بودند، بریده و از کاخ سعدآباد جمع شده است.
علوی آزاد با اشاره به این موضوع که برخی از درختان کاخ سعد آباد آفت دارند، گفت: در مجموعه سعدآباد درختانی وجود دارند که دچار آفت شدند، (سوسک چوبخوار) و انواع و اقسام قارچها را دارند ریشه این درختان مانند دندان پوسیده کاملاً از بین رفتهاند.
مدیر مجموعه فرهنگی کاخ سعد آباد ادامه داد: همچنین تنه هایی داریم که هیچ برگ و باری ندارند و در مکان های مهم و حساسی واقع شدند و ممکن است مانند حادثه چند روز گذشته که درختی بر روی ایوان عطار افتاد، بر روی سر مردم بیفتند. اگر این درختان جمع آوری نشوند ممکن است بر روی سر مردم بیفتند و حادثهساز بشوند. تمام انتقاداتی که به قطع درختان میشود این است که میگویند کمیسیون ماده ۷ از آن اطلاع نداشته است.
مدیر مجموعه فرهنگی کاخ سعد آباد گفت: مسئله اصلی اصلاً درختان سعدآباد نیست، بلکه اموال بسیار ذیقیمتی است که در مخازن کاخ است و هر از گاهی اخباری از این مخازن منتشر میشود که ما با بازرسی سراغ آنها رفتیم اما متاسفانه به نتایج خوشایندی نرسیدیم.
وی تصریح کرد: تعدادی فرش از کاخ حافظیه سعدآباد، که در اختیار رئیس جمهور محترم دولت قبل بوده سرقت شده بود اما هیچ یک از عزیزان آن مجموعه تا الان پاسخی در این زمینه نداده اند.
علوی آزاد ضمن اشاره به پیدا شدن قطعه سنگی عجیب در بخشی از کاخ سعد آباد گفت: در هفته گذشته خبری را در رسانههای مرتبط با سعدآباد منتشر شد که سنگی بسیار سنگین، دارای حجارییهای تاریخی، که در یکی از محوطههای غیر تاریخی جنگل سعدآباد دفن شده بود و در یک کاوش اتفاقی که در تنظیف مجموعه اتفاق افتاده کشف شده است.
مدیر مجموعه فرهنگی کاخ سعد آباد ادامه داد: این سنگ یک آبنماست که قدمت آن ۱۰۰ سال است و دولت ایتالیا به دولت پهلوی اول داده است. این آبنما برای خروج از مجموعه در این محدوده دفن شده است و فردای روزی که این خبر منتشر شد خبر جعلی قطع تعداد زیادی از درختان سعدآباد منتشر شد. این دو ماجرا کاملا به همدیگر مرتبط هستند این یک طرح سرقت است اولین بار نیست و آخرین بار هم نخواهد بود.
مدیر مجموعه فرهنگی کاخ سعد آباد عنوان کرد: ما تعداد بسیاری زیادی از اموال را در کاخ سعدآباد داریم که ثبت نشدند و این بسیار بد است.
وی تصریح کرد: یکی از مشکلات بسیار جدی سعدآباد دوربینهای مداربسته آن بود که در ۵ ماه گذشته ۱۱۰ دوربین از کار افتاده، اورهال و ۲۶۰ دوربین به سعدآباد اضافه شد.
علوی آزاد در پایان گفت: موزه نظامی سعدآباد که یکی از فاخرترین موزههای ایران است و شمشیر مختار ابوعبید ثقفی و زره شاه اسماعیل صفوی در آن وجود دارد، ۸ سال به دلیل نبود دوربین مناسب تعطیل بود اما هم اکنون دوربینها خریداری شده و به زودی این موزه افتتاح خواهد شد.
https://moalefnews.ir/?p=13201