در روزهای گذشته خبری منتشر شد که شورای فرهنگ عمومی کشور نام جدیدی را برای شب یلدا درنظر گرفته است و این نام تاریخی و کهن ایران زمین تغییر کرده است و طبق همین اخبار و شایعهها گفته شد که قرار است در تقویم، عنوان دیگری به جای نام شب یلدا در تقویم رسمی کشور درج شود و همین موضوع با واکنشهای بسیاری روبرو شد؛ به طوری که سرانجام، این ابهام مطرح شد که آیا بالاخره، عنوان شب یلدا به قوت خود در تقویم کشور باقی مانده یا عنوان دیگری به جای آن قرار گرفته است؟
رضا یعقوبی، مدیر کل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور درمورد تغییر نام شب یلدا و شب چهارشنبه سوری بیان کرد: برای شب یلدا و چهارشنبه سوری هیچ گونه تغییر عنوانی در تقویم رخ نداده است و شب یلدا همچنان در تقویم ملی کشور وجود دارد همان طور که در طول تاریخ و زیست بوم فرهنگی این مرز و بوم بوده است و در آینده هم خواهد بود. بنابراین، به همه مردم اطمینان خاطر میدهم که به هیچ عنوان تغییر عنوانی برای این شب طولانی سال رخ نداده است و متأسفانه، علت انتشار این خبر و شایعههای مبنی بر آن، یک شیطنت یا اشتباه رسانهای بوده است، ولی این گونه در جامعه ایران شایع شد که شورای فرهنگ عمومی کشور، عنوان شب یلدا را تغییر داده است. البته این شیطنتها جهت دار بودند. چون تا چند سال پیش، عنوان شب یلدا در تقویم ملی کشور وجود نداشت و پس از آن، شورای فرهنگ عمومی کشور برای نامگذاری طولانیترین شب سال به عنوان شب یلدا پیش قدم شد و سال گذشته هم، شب یلدا یا شب چله به عنوان نوزدهمین عنصر میراث فرهنگی ناملموس ایران در هفدهمین نشست کمیته بین الدولی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس یونسکو در پروندهای مشترک میان ایران و افغانستان ثبت جهانی شد و بدون شک، مناسبتی که ثبت جهانی شده است تغییر نخواهد کرد.
مدیر کل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: حتی قبل از انقلاب اسلامی عنوان شب یلدا در تقویم ملی کشور وجود نداشته است و بعد از انقلاب این عنوان وارد تقویم شده است. بنابراین، چرا باید عنوان مناسبت خوبی، چون یلدا که در فرهنگ و آیین کشور ما وجود دارد تغییر پیدا کند؟ ضمن این که بنده، دبیر کمیسیون نامگذاری در شورای فرهنگ عمومی کشور هستم و مناسبتها در این کمیسیون مطرح میشود که در جریان جلسات، یک مناسبت در کنار شب یلدا تحت عنوان «پیوند با خویشان و اقوام» در تقویم ملی کشور اضافه شده است و این مناسبت همانند دیگر مناسبتهایی است که در تقویم مشاهده میکنیم؛ به طوری که ممکن است در یک روز، چند مناسبت وجود داشته باشد و در این میان، عنوان «پیوند با خویشان و اقوام» خیلی با شب یلدا تناسب دارد و یلدا بیانگر همین موضوع است.
یعقوبی مطرح کرد: شرایط اجتماعی و فرهنگی حال حاضر کشور ما به گونهای شده است که رفت و آمدهای خانوادگی خیلی کمرنگ شده اند و به همین دلیل، ما در کمیسیون نامگذاری شورای فرهنگ عمومی کشور مناسبتی را اضافه کردیم که این اتفاق بیفتد و شور و حال و رفت و آمدهای خانوادگی و فامیلی در جامعه ما افزایش پیدا کنند و ما به این امر فرهنگی کمک میکنیم.
مدیر کل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور درمورد دلایل نقدهای وارد شده به این موضوع تصریح کرد: شاید در این شرایط، اطلاع رسانی خوبی برای این منظور انجام نشد یا افرادی هستند که به هر اتفاقی که در جامعه رخ میدهد نگاه منفی دارند. زیرا با توجه به این که ابتدا، مصاحبهای از سوی یکی از مدیران انجام شده بود و اطلاع رسانی صورت گرفته خوب و جامع نبود همین امر باعث شد که رسانه مربوطه بر این تصور باشد که شب یلدا تغییر عنوان پیدا کرده است در حالی که این طور نبوده است و این مسئله تا جایی پیش رفت که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور نیز، شخصاً در این رابطه مصاحبه کرده و تأکید کرد چنین اتفاقی نیفتاده و تغییر عنوانی صورت نگرفته است. در نتیجه، بنده اعلام میکنم که هیچ نگرانی در این خصوص وجود ندارد و عنوان شب یلدا همچنان در تقویم ملی کشور وجود دارد.
او درمورد عنوان چهارشنبه آخر سال افزود: عنوان چهارشنبه سوری اصلاً در تقویم رسمی کشور وجود ندارد و به شب چهارشنبه آخر سال معروف است و به همین دلیل، باید یک عنوان فرهنگی به آن میدادیم تا رعایت حال همسایگان شود. چون چهارشنبه سوری به چهارشنبه سوزی تبدیل شده است و در این شب، انفجار نارنجک و انواع مواد محترقه در جامعه ما رواج پیدا کرده است و این مسئله واقعاً خسارتهایی به بار میآورد که جبران ناپذیر هستند و به همین خاطر، عنوانی در کنار چهارشنبه سوری گذاشتیم تا مردم رعایت حال همدیگر را کرده و به این موضوع، فرهنگیتر نگاه کنند. بنابراین، درمورد چهارشنبه سوری همانند شب یلدا هیچ گونه تغییر عنوانی از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور صورت نگرفته است و فقط عنوان جدیدی به آن اضافه کردیم تا از حالت چهارشنبه سوزی خارج شود.
https://moalefnews.ir/?p=12951