اخذ مالیات از خانههای خالی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای کنترل بازار مسکن به شمار میرود که این طرح بعد از گذشت چند دهه بالاخره امسال به مرحله اجرایی و عملیاتی شدن گام برداشته که همین امر خود میتواند زمینه ساز بهبود وضعیت قیمتها در بازار مسکن شود، اما به این شرط است که دولت بتواند با همکاری تمامی دستگاهها از جمله سازمان ثبت احوال و اسناد کشور خانههای خالی بیشتری را شناسایی کند.
براساس این گزارش وزارت راه و شهرسازی از ابتدای امسال اقدامات موثری را در حوزه شناسایی خانههای خالی انجام داده است و با این اقدام بخش زیادی از واحدهای خالی از سکنه به بازار مسکن عرضه شده که آثار این اقدام در بازار اجاره تابستان و کنترل قیمتها دیده شد.
وزارت راه وشهرسازی همواره اعلام کرده است که هدف از شناسایی خانههای خالی و معرفی آنها به سازمان امور مالیاتی درآمدزایی نیست بلکه هدف اصلی ما آن است که بتوانیم این واحدها را به بازار مسکن تزریق کنیم.
در خصوص آخرین اقدامات صورت گرفته در حوزه وزارت راه و شهرسازی چندی پیش ابوالفضل نوروزی سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد: حدود ۴۰۰ میلیون رکورد از مالکیت و موجودیت املاک در کشور انجام شده است با توجه به مفاد قانونی ۵۷۰ هزار خانه خالی شناسایی شد که عموماً مالکان آنها بیش از ۲ خانه خالی داشتهاند. حدود ۱۸ هزار خانه خالی به سازمان امور مالیاتی معرفی شده و تاکنون هم به ۴ میلیون نفر پیامک ارسال کردهایم، اما ارسال این پیامکها به معنای خالی بودن این واحدها نیست بلکه به عنوان هشدار به مالکان آنها بوده است.
طبق گفته نوروزی، تا به امروز ۸۲ هزار خانه خالی نهایی شده و این روند همچنان ادامه دارد و سال گذشته هم حدود ۱۸ هزار واحد مسکونی به سازمان امور مالیاتی معرفی شده است.
براساس این گزارش مالیات بخش عمدهای از این واحدهای مسکونی توسط سازمان مالیات اخذ میشود که به گفته مسئولان در حوزه مالیات تا به امروز هم اقدامات خوبی با همکاری وزارت راه و شهرسازی انجام شده و توانستهاند تعداد زیادی از واحدهای مسکونی خالی حقوقی که شامل بانکها و سایر دستگاهها میشوند را شناسایی کنند.
گفتنی است اولین بانکی که دارای بیشترین واحد خالی از سکنه است بانک مسکن است که البته با توجه به آنکه به عنوان یک دستگاه تخصصی در حوزه مسکن به شمار میرود باید منتظر باشیم و ببینم چه صحبتی در این خصوص خواهند داشت.
در ادامه هم مستوفی مدیرکل حسابرسی سازمان امور مالیاتی اعلام کرده است که بانک مسکن با هشت هزار خانه خالی، بانک سپه با ۲ هزار و ۶۰۰ خانه خالی، بانک ملت با ۵۸۳ خانه خالی، بانک صادرات با ۲۷۸ خانه خالی و بانک پاسارگاد با ۱۸۱ بیشترین خانههای خالی را دارند. همچنین بیمه ایران ۱۷۸ واحد خالی را تحت تملک دارد.
وی افزود: همچنین فردی ۲۰ ساله با ۱۵۳ خانه خالی شناسایی شده است که باید منبع درآمدی آن مشخص شود. همچنین مالیات بر درآمد این فرد نیز از طریق سامانههای سازمان امور مالیاتی پیگیری میشود.
در همین رابطه اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس اعلام کرده بود که شناسایی خانههای خالی از طریق ثبت نام در سامانه املاک و اسکان خود نقش بسیار موثری در بهبود وضعیت بازار مسکن دارد و باعث میشود که بخش عمدهای از مشکلات در حوزه مسکن به ویژه بازار اجاره کنترل شود.
وی ادامه داد: دولت باید با همکاری تمامی دستگاهها هرچه سریعتر این موضوع را پیگیری و دنبال کند تا از این طریق بتوانیم سوداگران و دلالان را حذف کنیم و از سوی دیگر عرضه این واحدها به بازار مسکن خود میتواند بخش زیادی از مشکلات مسکن را در کشور برطرف کند.
همچنین در همین رابطه فرشید ایلاتی کارشناس مسکن در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران با اشاره به اینکه بازار مسکن در شرایط کنونی در حالت رکود به سر میبرد گفت: این بازار در شرایط کنونی نیاز به یک تلنگر دارد و اگر بتوانیم با حذف سوداگران و دلالان از بازار مسکن با استفاده از شناسایی خانههای خالی این تلنگر را ایجاد کنیم بازار به سمت رونق هدایت خواهد شد. بازار مسکن بر خلاف آمارهایی که اعلام شده با کاهش قیمت روبرو شده است که این امر نشان دهنده آن است که دولت با استفاده از سامانه املاک و اسکان توانسته است به هدف مورد نیاز خود دست پیدا کند. دولت در شرایط کنونی باید اطلاعات خود در سامانه املاک و اسکان را تکمیل کند تا این بازار به سمت رونق و خروج از رکود هدایت شود.
بازار مسکن به عنوان مهمترین بخش اقتصادی کشور به شمار میرود که نقش بسیار زیادی در تورم اقتصاد دارد؛ بنابراین ایجاد رونق و خارج شدن این بازار از رکود اثر بسیار مثبتی در بهبود وضعیت معیشتی کشور خواهد داشت که در این بین نقش اصلی در بازار را حذف خانههای خالی ایفا میکند.
https://moalefnews.ir/?p=12603