داریوش ابوحمزه رئیس مرکز آمار ایران در برنامه صف اول حاضر شد و به سوالاتی پاسخ داد.
رئیس مرکز آمار ایران در خصوص فرآیند تهیه آمار گفت: علم آمار به ما کمک میکند از واقعیتهای پیچیده و گسترده دنیای امروز شاخصهایی تعریف کنیم که بتواند وضعیت کشور در آن حوزه را نشان دهد. به عنوان مثال در بحث تورم، باید بتوانیم با روشی قابل دفاع، برآوردی از میزان قیمت کالاها و میزان رشد آن داشته باشیم. ماهانه از حدود ۴ هزار فروشگاه در نواحی شهری و روستایی آمار دریافت میشود؛ که این روش واقعنمایی بالایی در جامعه دارد. ۱۲ گروه در سبد کالایی داریم که هر ماه بررسی میشوند.
او در خصوص سرشماری گفت: سرشماری هر پنج سال یکبار برگزار میشد و آخرین سرشماری هم سال ۹۵ برگزار شد. سرشماری به روش سنتی بود و تلاش میشود این روش کنار گذاشته شود. برنامه ریزی ما بر اساس مصوبه هیئت وزیران این است که در سال ۱۴۰۵ سرشماری بعدی را به روش ثبتی مبنا انجام دهیم که مشارکت بقیه دستگاهها را میطلبد.
او ادامه داد: در بحث تورم ممکن است مردم و حتی مسئولین حس کنند که واقعیتهای جامعه با این ارقام سازگار نیست و تصور کنند که این آمار غیرواقعی است و حتی دستکاری شده است. اما سریع و قاطع اعلام میکنیم که هیچ آماری در مرکز آمار دستکاری نمیشود.
ابو حمزه با بیان اینکه در یکی دو ماه اخیر تورم روند نزولی داشته است گفت: دو سه ماه است که به صورت ماهانه شاخص قیمت مصرف کننده حدود ۲ درصد رشد داشته که نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. باید در نظر داشت که کاهش رشد تورم به معنای کاهش قیمت نیست. آخرین نرخ تورمی که محاسبه شده برای شهریور بوده که حدود ۲ درصد بوده است. از شهریور سال گذشته تا امسال نیز ۳۹.۵ درصد رشد قیمت داشته ایم.
او ادامه داد: در خصوص سهم کالاها از افزایش نرخ تورم، گوشت قرمز بیشترین سهم را داشته است. در تورم غیر کالایی هم، نرخ اجاره مسکن بیشتر سهم را داشته است. طبق برآوردها ۴۰ درصد سبد هزینه خانوار مربوط به اجاره مسکن است.
این مقام مسئول در خصوص نرخ رشد اقتصادی در ۶ ماه ابتدایی سال گفت: برای بهبود وضعیت اقتصادی، نرخ رشد اقتصادی باید بیش از میزان تورم باشد. رشد را بدون احتساب تورم در نظر میگیریم که به عنوان رشد واقعی در نظر گرفته میشود. در فصل بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته رشد ۷.۹ درصدی داشتیم.
او با اشاره به دلیل اصلی رشد اقتصادی در سه ماه ابتدایی امسال گفت: چند حوزه وزن بیشتری در این رشد داشتند که یک مورد بخش نفت بود که صادرات نفت ما افزایش پیدا کرد. بخش دیگر حوزه خدمات است. هر چند در حوزه کشاورزی رشد مناسبی نداشتیم و منفی بوده است.
ابو حمزه گفت:ضریب جینی یکی از شاخصهای استاندارد برای برآورد توزیع عادلانه درآمد ضریب جینی است که هر چه مقدار آن بیشتر باشد به معنای فاصله طبقاتی بیشتر و هرچه کمتر باشد به معنای فاصله طبقاتی کمتر است. طی سالهایی این ضریب رشد داشته و از ابتدای ۱۴۰۰ این روند نزولی بوده است.
او ادامه داد: در بهار ۱۴۰۲ نسبت به بهار ۱۴۰۱، ۷۲۸ هزار نفر خالص ایجاد اشتغال بوده است.
https://moalefnews.ir/?p=12432